Opereren is voor niemand leuk en prettig. Apneu-patiënten hebben echter voor een operatie met net iets meer rekening te houden dan een patiënt zonder apneu .

Daarbij is een goede voorbereiding van belang. Zeker voor een geplande operatie kun je veel dingen zelf regelen. Bij een spoedoperatie is dat lastiger. Je kunt wel zorgen dat er in je portemonnee of in het hoesje van je telefoon een papiertje zit met gegevens van jouw behandelend specialist en van de leverancier. Dan kunnen de hulpverleners zien dat je apneu hebt en wat voor apparaat je hebt (een APAP, CPAP of BIPAP of ASV) met welke (druk)instelling. Weten de hulpverleners niet hoe ermee om te gaan dan kunnen zij in ieder geval een van deze mensen bellen.

 

Narcose

Sommige middelen om te verdoven werken spierverslappend. Dit kan bij apneupatiënten gevaarlijk zijn. De anesthesist moet hiermee rekening houden bij de keuze van het middel voor de narcose.

 

Intubatie

Bij sommige operaties is het nodig een buis in te brengen via de bovenste luchtweg (intuberen). Dat gaat bij mensen met apneu moeilijker. Bij het verwijderen van de intubatiebuis kan de luchtweg van apneupatiënten blokkeren. Het is verstandig dat de arts hier rekening mee houdt.

 

Uitslaapkamer

Als de patiënt met apneu na de operatie op de uitslaapkamer ligt, dan kunnen tijdens het uitslapen, net als bij de gewone slaap zonder cpap, ademstops ontstaan. Gevolgen hiervan zijn verminderd zuurstof in het bloed en plotselinge wekreacties (arousals). Deze zorgen voor ‘klappen’ op het systeem. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld bloedvaten die net gehecht zijn extra druk te verwerken krijgen met allerlei nare gevolgen van dien.

 

Voorbereiding op de operatie.

Plotselinge operatie:

Zorg ervoor dat je omgeving weet dat je apneu hebt. Zij kunnen, wanneer jij dat tijdelijk niet kunt, de mensen in het ziekenhuis erop attenderen dat je apneu hebt.

Sommige mensen dragen een ketting bij zich met de nodige medische informatie, waaronder het feit dat ze apneu hebben. Maak ook een aantekening in je agenda of op je mobiel.

Geplande operatie:

Vertel meteen bij het voorbereidingsgesprek met de anesthesist dat je apneu hebt. Het is namelijk belangrijk dat naast de chirurg ook de anesthesist ervan op de hoogte is.

Zorg er ook voor dat de medewerkers op de uitslaapkamer weten dat je apneu hebt. Spreek af dat vóór de operatie jouw CPAP op de afdeling aanwezig is. Vraag na of men bekend is met jouw CPAP en de bediening ervan. Spreek duidelijk af en laat vastleggen dat ze je meteen aan de CPAP aansluiten wanneer je na de operatie binnenkomt op de uitslaapkamer.

Het is handig om de handleiding van je CPAP erbij te leggen én een telefoonnummer van de helpdesk van de leverancier. Belangrijk is ook dat jouw apparaat schoon is, goed werkt en goed ingesteld staat en je masker ook al aan de slang vast zit. Dan hoeft de verpleegkundige alleen nog je masker op te zetten en de CPAP aan te zetten.

Zorg er in ieder geval voor dat je altijd een zuurstofconnector in je tas hebt zitten om bij de cpap te leggen zodat, als het nodig is dat je zuurstof krijgt, ze dat via die connector aan de slang kunnen geven. Kijk thuis alvast even hoe je dat moet monteren.

 _________________________________________________________