Steeds duidelijker blijkt uit onderzoeken dat onbehandelde apneu patiënten dikwijls een aandachttekortstoornis ontwikkelen: ADD.

Bij testen is het intelligentieniveau hetzelfde als bij gezonde personen. Echter meerdere dingen tegelijk doen lukt niet meer. Vaak moeten ze een paar keer iets lezen, voordat het doordringt. Of ze kunnen bij autorijden wel zien dat het stoplicht rood is, maar er niet naar niet handelen.

Van de behandelde apneupatiënten houdt 10% tot 20% concentratieproblemen. Ze kunnen minder werk verzetten. Doordat het brein steeds moet overcompenseren, zijn deze apneupatiënten veel eerder moe. Lopende zaken kunnen zij wel uitvoeren, maar de waarneming is vluchtiger, zij zijn veel eerder uit evenwicht en vergeten veel dingen.

Een paar voorbeelden: De deur op slot doen en vergeten waar je de sleutels hebt gelegd. Niet op namen of woorden komen.

De oorzaak is het tekort aan diepe slaap met als gevolg hypoxie (zuurstoftekort in het bloed) en hypercapnie (een verhoogde concentratie koolstofdioxide in het bloed), soms jarenlang. We hebben in onderzoeken al gezien hoe onbehandelde slaapapneu biochemische veranderingen in onze hersenen veroorzaakt.

Wat kun je zelf aan deze klachten doen?

  • Niet in paniek raken.
  • Structuur in je leven brengen en alles een vaste plek geven.
  • Dag-en-nachtritme structureren. Op dezelfde tijd opstaan en gaan slapen, ook in het weekend (kost anders steeds enkele dagen energie om het ritme weer op te pakken).-
  • Licht- en zonlichtgebrek kan ADD-klachten laten toenemen. Een tekort aan Vitamine D eveneens. (laten testen!)
  • In de avond geen inspannende zaken meer doen na 19.00 uur computer etc.).

Maak gebruik van moderne middelen. Zoals je afspraken vastleggen in je telefoon. Maak lijstjes. En wees niet bang, je bent niet dement. Maar het (werk) tempo ligt vaak wat lager dan bij een gezond persoon.

 

Bronnen: Dr. K. Schreuder en Journal of Sleep Research